سفر گروسی به ایران میتواند تاثیری اساسی بر نتیجه جلسه شورای حکام بگذارد
احمد فاطمینژاد در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه آژانس بیش از حد بر روی فعالیتهای هستهای ایران تمرکز کرده است، اظهار کرد: اگرچه آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادعا میکند که رویکرد حقوقی و فنی نسبت به مسائل دارد، اما همان طور که خودشان هم اعلام کردهاند، بیش از ۸۰ درصد برنامههایشان مربوط به نظارت بر ایران است. همین موضوع نشان میدهد که رویکرد آژانس چندان هم فنی و غیرسیاسی نیست. البته باید توجه کرد که اساسا پرونده هستهای ایران تنها تحت تاثیر رابطه دوجانبه ایران و آژانس نیست و عوامل بسیاری از جمله مواضع اروپا و آمریکا نیز بر آن تاثیر دارد.
وی افزود: با توجه به اینکه از دو ماه دیگر دولت آمریکا در اختیار جمهوریخواهان قرار میگیرد، احتمالا مواضع آژانس در قبال ایران تعدیل شود و کمتر تحت تاثیر نظرات آمریکاییها قرار گیرد، کما اینکه در دولت اول ترامپ نیز شاهد بودیم که آژانس چندان با مواضع آمریکا همراه نبود و حتی گاهی در برابر فشارهای ضدایرانی ترامپ و ادعاهای مطرحشده از سمت او، مقاومت میکرد. به علاوه شکاف احتمالی بین آمریکا و اروپا در دولت ترامپ نیز عاملی خواهد بود که باعث میشود این دو کمتر بتوانند برای فشار بر ایران با یکدیگر متحد شوند.
عضو هیات علمی گروه روابط بینالملل دانشگاه فردوسی ادامه داد: البته اکنون با توجه به اینکه هنوز دولت آمریکا دست دموکراتهاست، همچنان اروپا و آمریکا در پی اعمال فشار علیه ایران با صدور قطعنامهای در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستند. این فشارها نمیتواند ادامه داشته باشد، زیرا باعث افزایش دامنه تنشها بین ایران و آژانس و کاهش همکاریها میشود که اروپا هم خواهان آن نیست.
فاطمینژاد با اشاره به مواضع اروپاییها در قبال برنامه هستهای ایران، بیان کرد: کشورهای اروپایی واقعا نگران پیشرفت هستهای ایران هستند، زیرا به علت فاصله نسبتا نزدیک خاورمیانه با اروپا، فکر میکنند هر تحولی در برنامه هستهای ایران رخ دهد، میتواند عوارضی برای آنان در پی داشته باشد. در مقابل، آمریکا بیشتر رویکرد سیاسی نسبت به برنامه هستهای ایران دارد و میخواهد با امنیتیسازی این مسئله، سایر کشورها را با خود علیه ایران همراه کند.
وی با بیان اینکه سفر گروسی به ایران میتواند از احتمال صدور قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام بکاهد، گفت: تا پیش از این سفر، احتمال صدور قطعنامه بسیار بالا بود. اکنون باید دید دبیرکل آژانس در نتیجه سفر به ایران و گفتوگوهای صورتگرفته، چه برآوردی از وضعیت ایران خواهد داشت و میتواند چه تاثیراتی بر دیدگاه اعضای شورای حکام داشته باشد. تا کنون در ادوار مختلف پیش آمده که دبیرکل آژانس رویکردی مثبت نسبت به پرونده هستهای ایران داشته، اما نگاههای اعضای غربی شورای حکام، باعث صدور قطعنامه علیه ایران شده است.
این تحلیلگر مسائل بینالملل با بیان اینکه تا این لحظه اتفاق خاصی در سفر گروسی رخ نداده که آن را نسبت به سفرهای قبلی متمایز کند، افزود: تنها نکته این است که این سفر در دولت جدید ایران انجام شده و گروسی از مهمترین مدیران بینالمللی و چهرههای غربی است که در دولت چهاردهم به ایران آمده است. شاید همین موضوع بر ارزیابی گروسی از شرایط ایران و پرونده هستهای تاثیر بگذارد، خصوصا که او دقیقا چند روز قبل از موعد برگزاری جلسه شورای حکام به ایران آمده و این سفر میتواند بر روی نتیجه آن جلسه تاثیرات اساسی بگذارد.
فاطمینژاد با اشاره به اینکه بارها از سمت مقامات کشورمان اعلام شده که ایران آماده مذاکره است، عنوان کرد: تا کنون تمایل ایران برای مذاکره، چندان با استقبال آمریکا و اروپا مواجه نشده است. تغییر موضع غرب در قبال مذاکره با ایران، منوط به این است که نسبت به توافق با ایران احساس نیاز کنند. در حال حاضر طرفین مقابل ما یا احساس نیاز ندارند، یا حس میکنند مذاکره با ایران نمیتواند به نتیجهای برسد. لذا تا کنون چندان نسبت به مذاکره تمایل نشان ندادهاند.
انتهای پیام