عبور از دروازه تاریخ با ترور استاد دانشگاه تهران
به گزارش ایسنا، امروز ۲۷ آذر ۱۴۰۳ خورشیدی به اهم مناسبتها و اتفاقات تاریخی این روز میپردازیم.
شهادت آیت اللَّه مفتح به دست گروهک فرقان- ۱۳۵۸
آیت اللَّه دکتر محمد مفتح در سال ۱۳۰۷ در همدان متولد شد و در همان شهر دوران دبستان و مقدمات علوم اسلامی را پشت سر گذاشت بعد از آن به حوزه علمیه قم رفت و در قم از محضر بزرگانی چون حضرات آیات سید محمد حجت کوه کمره ای، سید حسین بروجردی، سید محمد محقق داماد، علامه طباطبایی و امام خمینی استفاده کرد و خود مدرسی بزرگ در حوزه شد
شهید مفتح در حوزه علمیه قم به درجه اجتهاد رسید و همزمان در دانشکده الهیات دانشگاه تهران نیز مدرک دکتری گرفت. ایشان در دوران تحصیل علوم دینی در حوزه علمیه قم علاوه بر تدریس علوم حوزوی به تدریس در دبیرستان همت مشغول شد. ایشان در ایام مبارزات روحانیت و مردم انقلابی ایران به رهبری امام خمینی از آموزش و پرورش قم اخراج و به منطقه دورافتاده ای تبعید شد و بعد از آن به تهران آمد.
با اقامت ایشان در تهران فصل جدیدی از مبارزات سیاسی و عقیدتی ایشان شروع شد. نقش ایشان در صحنه های مهم مبارزات انقلابی از جمله اقامه نماز دشمن شکن عید فطر ۱۳۵۷ بسیار حساس بود. ایشان در خطبه های نماز برای اولین بار نام امام خیمنی را آشکارا بر زبان جاری کرد و رهبری امام را مورد تاکید قرار داد و مردم را برای راهپیمایی در روزهای بعد دعوت کرد.
در واپسین روزهای مبارزات ضد طاغوت در دی ۱۳۵۷ و به فرمان امام به عضویت شورای انقلاب منصوب شد. ایشان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی فعالیتهای ارزشمندی به ویژه در زمینه تدریس در دانشگاهها و نزدیکی دو قشر روحانی و دانشجو داشت. او که توطئه استعمار در جدا نگاه داشتن این دو قشر را با تمام وجود حس کرده بود، ایجاد وحدت و انسجام میان این دو قشر را وجهه همت خود کرد.
آیت اللَّه مفتح سرانجام در ۲۷ آذر ۱۳۵۸ به همراه دو تن از پاسداران جان بر کف در مقابل دانشکده الهیات دانشگاه تهران به دست اعضای گروهک تروریستی فرقان ترور شد و به شهادت رسید. پیکر ایشان بعد از تشییعی با شکوه در صحن حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.
در تقویم هجری شمسی مناسبتهای دیگری چون بازگشت به خدمت مجدد فضل الله زاهدی بازنشسته و خلع درجه شده در دولت دکتر محمد مصدق و انتصاب به عنوان رییس نظمیه کل کشور در سال ۱۳۰۹، درگذشت حسن رشدیه از مؤسسان فرهنگ جدید ایران در سال ۱۳۲۳، انتصاب صادق کوپال به ریاست شهربانی در سال ۱۳۳۰، تصویب لایحه تأسیس شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه با قید دو فوریت به مجلس شورای ملی در سال ۱۳۳۱، رحلت مجتهد اصولی و عالم و عارف بزرگوار آیت اللَّه “شیخ محمدتقی آملی در سال ۱۳۵۰، ذوالفقار علی بوتو نخست وزیر پاکستان شد در سال ۱۳۵۰، درگیری نظامی در مرز ایران و عراق ساقط شدن ۲ هواپیمای متجاوز عراقی در سال ۱۳۵۳، افتتاح رادیو چینی در واحد برون مرزی سازمان صدا و سیما در سال ۱۳۷۴، ارتحال فقیه بزرگوار آیت اللَّه میرزا حسن انصاری در سال ۱۳۷۵، درگذشت خطیب و واعظ حجت الاسلام و المسلمین محمدتقی فلسفی در سال ۱۳۷۷ و روز وحدت حوزه و دانشگاه به ثبت رسیده است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری قمری به شرح زیر است:
جنگ ناکثین با حضرت علی(ع) در جنگ جمل-۳۶
مدت کوتاهی پس از به خلافت رسیدن امام علی(ع) و بیعت مردم با آن حضرت، طَلحه و زبیر از یاران قدیمی پیامبر اسلام(ص) که در به دست آوردن سهمی از حکومت ناکام مانده بودند، بیعت خود را شکستند و به مکه رفتند.
آنان در مکه با عایشه همسر رسول خدا(ص) ملاقات کرده و با همدستی یکدیگر، مردم را به خونخواهی عثمان، علیه امام علی(ع) فرا خواندند. با اطلاع امام علی از ماجرا ایشان سپاهی تشکیل داد و درصدد دفع فتنه نان که به ناکثین معروف شده بودند، برآمد.
یاران و سپاهیان طلحه و زبیر شهر بصره را تصرف کرده و علیه امام شوریدند، سپاهِ حضرت نیز به جنگ با آنان پرداخت. امیرالمؤمنین قبل از جنگ در بین سپاهیان هر دو طرف ایستاد و به نصیحت عایشه و طلحه و زبیر پرداخت و عایشه را به خاطر خروج بر علیه آیین رسول خدا و طلحه و زبیر را بر شکستن بیعت ملامت فرمود.
امام وقتی واکنش تند آنان را دید اتمام حجت کرد و بعد از آن آتش جنگ شعل هور شد. در این جنگ طلحه و زبیر به همراه ۱۶ هزار نفر از ناکثین کشته شدند و از سپاه حضرت علی (ع) بیش از ۱۰۰۰ نفر به شهادت رسیدند و به این ترتیب امام بر عایشه و طلحه و زبر پیروزی شد
این جنگ به دلیل سوار بودن عایشه بر شتر، به جَمَل شهرت یافت.
قتل عبداللَّه بن زبیر از مدعیان خلافت در مکه- ۷۳
پس از شهادت امام حسین(ع) عبداللَّه بن زبیر که در این هنگام کارش در مکه بالا گرفته بود و ادعای خلافت داشت، توسط سپاهیان یزید محاصره شد ولی با مرگ یزید، این محاصره از هم گسست و عبداللَّه بن زبیر با خروج بر او در سال ۶۸ کوفه را تسخیر کرد.
هنگامی که عبدالملک بن مروان به خلافت اُموی رسید با عبداللَّه به جنگ پرداخت و در سال ۷۱ کوفه را از او پس گرفت. یک سال بعد عبدالملک بن مروان ملقب به حَجّاج بن یوسف ثَقَفی یکی از سرداران سفاک و ستمگرش را که در بی رحمی و آدم کشی همتا نداشت برای دفع عبداللَّه روانه مکه کرد.
حجاج مکه را محاصره کرد و خانه کعبه را به ضرب سنگهایی که از منجنیق پرتاب شد ویران کرد و سرانجام عبداللَّه بن زبیر را به دام انداخت و کشت.
در تقویم هجری قمری مناسبتهای دیگری چون رحلت محقق کبیر فخرالمحققین محمد بن حسن حلی در سال ۷۷۱ و درگذشت فقیه جلیل القدر آیت اللَّه میرزا ابوالقاسم قمی عالم بزرگ مسلمان در سال ۱۳۵۳ به ثبت رسیده است.
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی ( ۱۷ دسامبر ۲۰۲۴ )
درگذشت سیمون بولیوار-۱۸۳۰
سیمون بولیوار، سردار و سیاستمدار معروف امریکای جنوبی در ۲۰ آوریل ۱۷۸۳ در شهر کاراکاس در ونزوئلا به دنیا آمد. وی پس از طی دروس متوسطه، برای ادامه تحصیل راهی مادرید در اسپانیا شد و در رشته حقوق فارغ التحصیل شد.
بولیوار که در اواخر انقلاب کبیر فرانسه در آن کشور به سر برده بود، پس از بازگشت به کشورش درصدد برآمد تا کشور خود و مناطق امریکای جنوبی را که در زیر یوغ استعمار اسپانیا بود، آزاد کند از این رو مبارزاتش را از سال ۱۸۱۳ آغاز کرد و طی سالهای متمادی و جنگهای پیاپی، قدرت اسپانیا را در منطقه درهم شکست.
بولیوار در جریان این مبارزات بر آزادی تمامی مناطق امریکای جنوبی تاکید کرد و به دنبال استقلال کشورهای این منطقه بود. در این جنگها، وی ممالکی را که امروزه اکوادور، پرو و کلمبیا نامیده میشود از چنگ اسپانیا خارج کرد و به استعمار ۳۰۰ ساله آنان پایان داد. او در سال ۱۸۱۹ موجب استقلال کلمبیا شد.
بولیوار از آن پس خود به ریاست جمهوری این مناطق انتخاب شد. در سال ۱۸۲۵، آزادی پروی علیا از طرف بولیوار اعلام شد و به همین جهت، این کشور را بولیوی نام نهادند. این مبارزات، از بولیوار شخصیتی محبوب و الگو ساخت و علاوه بر الگوی جوانان از وی به مظهر مبارزه ضد استبداد در جهان غرب شهرت یافت.
او سرسختانه طالب آزادی، عدالت و دموکراسی بود و از این رو در جریان مبارزات خود، لقب آزادی بخش گرفت. با این حال، خودخواهی و فرقه گراییها، مانع از تحقق رؤیای بولیوار در ایجاد فدراسیونی متحد در امریکای جنوبی شد و بروز برخی مخالفتها، وی را به استفاده از روشهای دیکتاتوری ناچار ساخت.
این مسئله به کاهش محبوبیت بولیوار انجامید و باعث شد که در سال ۱۸۳۰ از قدرت کناره گیری کند. وی تمام ثروت سرشار و ارثیه هنگفت پدرش را در راه پیشرفت انقلاب و آزادی صرف کرد تا اینکه در ۱۷ دسامبر ۱۸۳۰ در ۴۷ سالگی بر اثر بیماری سل درگذشت.
سیمون بولیوار در امریکای لاتین به ویژه ونزوئلا به عنوان قهرمان ملی، معروف است. وی از دید معاصرانش، رهبری برجسته در مبارزه برای استقلال سیاسی امریکای لاتین بود که تقریبا با دست خالی قادر شد بر همه موانع و ناکامیهایی که در راه اداره کردن و حفظ مبارزه دشوار ۱۵ ساله با اشغالگران اسپانیایی وجود داشت فائق آید و سلطه آنان را بر امریکای لاتین پایان بخشد.
پرواز اولین هواپیمای موتوردار جهان- ۱۹۰۳
در ۱۷ دسامبر ۱۹۰۳ اولین هواپیمای موتوردار جهان پس از بارها آزمایش و تجربه، سرانجام با موفقیت از زمین برخواست و حدود یک دقیقه در هوا به پرواز درآمد. این هواپیما توسط دو برادر به نامه ای ویلبِر و اُرْویل رایْتْ ساخته شد و در ایالت کارولینای شمالی امریکا آزمایش شد. برادران رایت در ابتدا دوچرخه ساز بودند و با مشاهده پرواز هواپیماهای بدون موتور به پرواز علاقمند شدند و سرانجام با پشتکار فراوان موفق به ساخت و پرواز اولین هواپیمای موتوردار جهان شدند.
آنها توانستند ماشین پرنده ای سنگینتر از هوا و دارای حجم بزرگ را ساخته و مورد آزمایش قرار دهند. نخستین پرواز ۱۲ ثانیه طول کشید و آزمایش دیگری که در همان روز انجام شد، زمان بیشتری در آسمان بود.
هواپیمای برادران رایت که با سلامت فرود آمد، دارای دو بال و و ملخ بود و اولین هواپیمای موتوری بود که انسان با آن پرواز کرد.
تبعید فلسطینیان به جنوب لبنان توسط رژیم صهیونیستی-۱۹۹۲
رژیم صهیونیستی از بدو تاسیس در سال ۱۹۴۸ برای انجام عملیات تروریستی و قتل و غارت فلسطینیان، بهانه های مختلفی برای توجیه رفتارهای ضد بشری خود داشت.
در ۱۷ دسامبر ۱۹۹۲ این رژیم به بهانه کشته شدن یک پلیس مرزی خود، ۴۱۵ تن از رهبران و اعضای سازمانهای جنبش جهاد اسلامی و جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) را از فلسطین اشغالی اخراج کرد و به جنوب لبنان تبعید کرد اما دولت وقت لبنان در مخالفت با این اقدام غیر انسانی، حاضر به پذیرش تبعیدیان فلسطینی نشد.
فلسطینیان در سرمای زمستان و بدون داشتن وسایل و آذوقه، در شرایط ناگواری قرار گرفتند. این اقدام خشم جهان اسلام و سایر کشورها را برانگیخت و شورای امنیت با صدور قطعنامه ۹۷۷ این عمل را محکوم کرد و خواستار بازگشت تبعیدیان فلسطینی به سرزمین خود شد.
سرانجام بر اثر فشارهای بین المللی رژیم صهیونیستی با بازگشت تبعیدیان فلسطینی به مناطق اشغالی موافقت کرد.
هر چند برخی از رهبران فلسطینی در هنگام بازگشت، بار دیگر دستگیر شدند اما این مسئله روحیه مردم فلسطین را برای مقاومت بیشتر در برابر صهیونیستهای اشغالگر تقویت کرد.
در تقویم میلادی مناسبتهای دیگری چون شکست ناصرالدین تغلقشاهی در سال ۱۳۹۸، اعلام جنگ برینتانیای کبیر به اسپانیا در سال ۱۷۱۸، تولد لوود ویک وان بتهوون موسیقیدان آلمانی در سال ۱۷۷۰، تولد جوزف هنری مخترع و دانشمند معروف امریکایی در سال ۱۷۹۷، صدور فرمان میلان توسط ناپلئون بُناپارت پادشاه فرانسه در سال ۱۸۰۷، تولد هَمْفْری دِیوی شیمیدان شهیر انگلیسی و پدر الکتروشیمی در سال ۱۸۷۸، پایان استعمار پرتغال بر منطقهٔ گوا در هند در سال ۱۹۶۱، کشته شدن ۲۵۰۰۰ نفر در جریان توفان و گردبادِ سهمناک پاکستان در سال ۱۹۶۵، روز ملی بوتان و تهاجم نظامی امریکا و انگلیس به عراق در سال ۱۹۹۸ به ثبت رسیده است.
انتهای پیام