استان ها > مرکزی

نگهبان محله را بیشتر بشناسیم


سرهنگ مجید مهرانفر در گفت‌وگو با ایسنا به معرفی ساختار نگهبان محله و الزامات قانونی فعالیت آنان در قالب موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی پرداخت و با تاکید بر مشارکت مردمی در سطوح مختلف جامعه اظهار کرد: انسان به صورت جمعی زندگی کرده و در ساختارهای گوناگون، حیات اجتماعی متفاوتی را از خود بروز و ظهور می‌دهد که مصداق آن حضور در صحنه‌های مختلف سیاسی، اجتماعی و … است.

وی در ادامه با بیان اینکه در سند چشم‌انداز توسعه بر تحقق جامعه امن تاکید شده است، اظهار کرد: در ماده ۱۲۲ قانون برنامه چهارم توسعه کشور، آئین‌نامه‌ای در خصوص تشکیل موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی تدوین شده و این آئین نامه در سال ۱۳۹۹ با موافقت فرماندهی کل قوا ابلاغ شد که براساس آن بخشی از خدمات انتظامی و حفاظتی در حوزه فراجا با هدف کنترل و نظارت دقیق پلیس و مدیریت نحوه فعالیت بخش خصوصی به این موسسات برون‌سپاری شد. در آیین‌نامه اجرایی بند «پ» ماده ۱۰۸ قانون برنامه ششم توسعه کشور نیز عنوان شده که از ظرفیت این موسسات در پیشگیری از وقوع جرم استفاده شود. این بدین معناست که فعالیت این موسسات به استناد قانون مشخص شده است.

مهرانفر افزود: در حوزه‌های مختلف نیز اختیارات قانونی به این موسسات واگذار شد تا با استفاده از ظرفیت نگهبانان و ساماندهی آنان تحت عنوان «پلیس‌یار» با لباس فرم مشخص به ارائه خدمت در حیطه ماموریت‌ها و اختیاراتی که دارند شامل انجام حفاظت و مراقبت و تامین امنیت در محلات، مجتمع‌های مسکونی، تجاری، صنعتی، اماکن تفریحی، آموزشی، فرهنگی، ورزشی، بهداشتی و درمانی، بیمارستان‌ها، مزارع و باغات، املاک، تاسیسات کشاورزی، دامداری، سیلوها، پروژه های عمرانی، بانک ها، پایانه‌های مسافربری و … بپردازند.

وی در ادامه بهره‌گیری از توان و ظرفیت موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی در راستای ارتقای امنیت عمومی و پیشگیری از وقوع جرم را مورد تاکید قرار داد و گفت: موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی به موسساتی اطلاق می‌شود که برابر قوانین و مقررات جاری و ضوابط مندرج در آیین‌نامه مربوطه تشکیل شوند و پس از ثبت، تحت نظارت و کنترل فراجا مجاز به فعالیت حفاظتی و مراقبتی خواهند بود.

مهرانفر گفت: پلیس‌یاران نیز عوامل اجرایی و مراقبان آموزش‌دیده‌ای هستند که برابر ضوابط مندرج در آیین‌نامه توسط موسسات بکارگیری شده و بر اساس قرارداد منعقد شده وظیفه برقراری امور حفاظتی و مراقبتی را عهده‌دار هستند.

وی به اهم وظایف پلیس‌یاران اشاره کرد و گفت: استفاده از لباس، تجهیزات مصوب و مختص نگهبانی، نگهبانی و مراقبت از شهرک‌ها، نواحی و قطب‌های صنعتی، اماکن مسکونی، تجاری، اداری، درمانی، تفریحی، بانک‌ها و وسایط نقلیه پارک شده در محدوده نگهبانی به منظور پیشگیری از سرقت، گشت‌زنی در محدوده ماموریتی به منظور پیشگیری از سرقت و معرفی افراد مظنون به کلانتری یا پاسگاه محل و پلیس ۱۱۰، همکاری با مسئولین، معتمدین محل در هنگام بروز حوادث غیرمترقبه و زیر نظر قرار دادن افراد ناشناس و مزاحمین و هماهنگی با عوامل انتظامی محل از اهم وظایف پلیس‌یاران است.

وی گفت: این موسسات تحت ضوابط و شرایطی اقدام به تاسیس کرده و تحت نظارت پلیس پیشگیری انتظامی و مرکز انتظام با جذب پلیس‌یار در قالب عقد قرارداد با بخش‌های دولتی یا خصوصی کار حفاظت و مراقبت را در چارچوب وظایف محوله و براساس رتبه فعالیتی که دارند، انجام می‌دهند.

مهرانفر با بیان اینکه موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی از بدنه سازمان انتظامی هستند، تصریح کرد: پیشگیری از وقوع جرایم و بطور خاص پیشگیری از وقوع سرقت محوری‌ترین وظیفه و ماموریت موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی است. وقتی سرقتی در بخش‌های مختلف واقع می‌شود دغدغه خاطری در ذهن فرد مالباخته و مردم ایجاد می‌کند که آیا این ناامنی که در پی وقوع سرقت بوجود آمده است، ادامه خواهد داشت؟ براین اساس موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی مکلف شده‌اند با جذب و بکارگیری نیروی نگهبان اقدامات پیشگیرانه برای ممانعت از سرقت را انجام دهند تا دغدغه مردم برطرف و امنیت حاکم شود.

رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی استان مرکزی تصریح کرد: پلیس یاران، تحت نظارت اولیه موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی که اعضای هیات مدیره آنها از بدنه سازمان انتظامی هستند و سابقه و تجربه کاری کافی در حوزه انتظامی دارند، فعالیت می‌کنند و کار هدایتگری و ساماندهی براساس قرارداد منعقده برای تحقق مقوله پیشگیری از وقوع جرم را انجام می‌دهند.

وی تصریح کرد: نظم‌بخشی و حفظ نظم و امنیت محلات مهمترین موضوعی است که موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی دنبال می‌کنند. به عنوان مثال پلیس‌یار مستقر در بانک، علاوه بر جلوگیری از وقوع سرقت کار نظم بخشیدن به شعبه را انجام می‌دهد. اگر مشاجره‌ای بین مشتریان و کارمندان اتفاق بیفتد پلیس‌یار باید به این مشاجره ورود و موضوع را حل و فصل کند.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا پلیس‌یاران ضابط قضائی محسوب می‌شوند، گفت: پلیس یاران با توجه به آموزش‌هایی که تحت نظارت اساتید اتنطامی دیده‌اند با کمک و پشتیبانی نیروهای پلیس که ضابطین قضایی هستند در مواجهه با جرائم یا افراد بزه‌دیده، اقدامات اولیه را انجام می‌دهند، بدین شکل که در صورت مشاهده هرگونه جرمی اقدامات اولیه را انجام داده و بلافاصله با اطلاع به مرکز پلیس یا تلفن ۱۱۰ با حضور پلیس اقدام خواهد شد. چون موسسات مستقیما تحت نظارت فراجا هستند هدایت ستادی و عملیاتی می‌شوند و در بازدیدهای مستمر فعالیت آنان رصد و پایش می‌شود.

مهرانفر تاکید کرد: پلیس‌یاران قبل از انجام ماموریت یک دوره آموزشی را طی کرده و از نظر وضعیت جسمانی و روانی و نیز شرایط مورد نظر مورد بررسی قرار می‌گیرند و چنانچه توانمندی لازم را برای انجام ماموریت‌ها داشته باشند از ظرفیت آنها تحت نظارت فراجا استفاده خواهد شد و رصد دقیق فعالیت مستمر آنان موجب خواهد شد تا از هرگونه سوءاستفاده احتمالی نیز پیشگیری شود.

وی تصریح کرد: موسسات خدمات حفاظتی و مراقبتی علاوه بر اینکه به طور مستمر مورد پایش و نظارت قرار می‌گیرند مورد حمایت و پشتیبانی پلیس هستند.

رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی استان مرکزی گفت: در حال حاضر ۹ موسسه خدمات حفاظتی و مراقبتی فعال در استان مشغول خدمت‌رسانی هستند و با توجه به نوع اختیارات، وظایف و رتبه‌ای که دارند به صورت ویژه در شهرهای اراک و ساوه به دلیل نرخ بالای جمعیت و در دیگر شهرهای استان با بکارگیری نیروهای مجرب و آموزش دیده و دارای شرایط نگهبانی، فعالیت می‌کنند.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا