همزیستی انرژیهای پاک در بوشهر؛ نیروگاههای خورشیدی و هستهای در مسیر توسعه
خبرگزاری مهر، گروه استانها: استان بوشهر در جنوب ایران، با بهرهگیری از منابع طبیعی و تکنولوژیهای نوین، به یکی از مراکز پیشرو در توسعه انرژیهای پاک تبدیل شده است.
در سالهای اخیر، بوشهر با سرمایهگذاری در ساخت مزارع خورشیدی، گامهای بلندی در راستای کاهش وابستگی به سوختهای فسیلی برداشته است. این مزارع که در نقاط مختلف استان احداث شدهاند، قادر به تولید مقادیر قابل توجهی برق هستند که میتواند نیازهای انرژی محلی را تأمین کرده و مازاد آن را به شبکه ملی برق تزریق کند.
با توجه به اقلیم گرم و آفتابی بوشهر، این پروژهها نه تنها از نظر اقتصادی بلکه از نظر زیستمحیطی نیز بسیار مقرون به صرفه هستند و میتوانند زمینهساز اشتغال و درآمدزایی و تأمین انرژی پاک و پایدار باشند.
در کنار توسعه انرژی خورشیدی، بوشهر به عنوان میزبان اولین نیروگاه اتمی ایران، برنامههای گستردهای برای افزایش ظرفیت تولید هستهای دارد. با ساخت واحدهای جدید در این نیروگاه، بوشهر نه تنها به تأمین برق پایدار و پاک برای منطقه کمک میکند، بلکه به عنوان یک قطب انرژی در کشور شناخته میشود.
ترکیب انرژیهای نوین در استان بوشهر
کارشناس حوزه انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ترکیب انرژیهای خورشیدی و هستهای در بوشهر، مدلی نوین از استفاده همزمان از منابع انرژی پاک است که میتواند الگویی برای سایر مناطق کشور و حتی جهان باشد.
استان بوشهر با سرمایهگذاری در مزارع خورشیدی و توسعه نیروگاههای اتمی، نشان داده است که میتوان از ترکیب هوشمندانه انرژیهای نوین برای دستیابی به توسعه پایدار و حفظ محیطزیست بهره برد علی رنجبر استفاده از انرژیهای نو از جمله انرژی خورشیدی را یک راهکار بسیار مهم برای تأمین انرژی دانست و بیان کرد: این راهبرد نه تنها به کاهش انتشار گازهای گلخانهای کمک میکند، بلکه امنیت انرژی را نیز افزایش میدهد.
وی تصریح کرد: استان بوشهر با استفاده از منابع طبیعی و فناوریهای پیشرفته، به یکی از پیشگامان توسعه انرژی پاک در ایران تبدیل شده است و شاهد توسعه و گسترش استفاده از انرژیهای نو در این استان هستیم.
این کارشناس حوزه انرژی خاطرنشان کرد: این استان با سرمایهگذاری در مزارع خورشیدی و توسعه نیروگاههای اتمی، نشان داده است که میتوان از ترکیب هوشمندانه انرژیهای نوین برای دستیابی به توسعه پایدار و حفظ محیطزیست بهره برد.
وی ادامه داد: طرحهای مهمی در زمینه انرژی خورشیدی در استان بوشهر آغاز شده است که تکمیل این طرحها و تحقق این برنامهها میتواند در رفع ناترازی انرژی نقشی مهم و اساسی داشته باشد.
راهاندازی ۲۵۰۰ نیروگاه خورشیدی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: استان بوشهر در حوزه انرژی دارای ظرفیتهای بزرگی است که در این راستا توسعه انرژیهای تجدید پذیر را به عنوان یک اولویت مهم در دستور کار داریم.
علی باستین با اشاره به اینکه بخش عمده تسهیلات قرضالحسنه ابلاغ شده به استان بوشهر به حوزه نصب و راهاندازی نیروگاههای خورشیدی اختصاص دارد افزود: ۲ هزار و ۵۰۰ نیروگاه برق خورشیدی طی سال جاری در روستاهای استان بوشهر راهاندازی میشود.
برنامهریزی به منظور نصب و راهاندازی سه هزار و ۵۰۰ نیروگاه برق خورشیدی در استان بوشهر انجام شده که تا پایان سال جاری ۲ هزار و ۵۰۰ واحد در روستاهای استان راهاندازی خواهد شد وی تاکید کرد: با همکاری وزارت نیرو، کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی، بسیج سازندگی و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم کشور خرید، نصب و راهاندازی نیروگاههای برق خورشیدی استان بوشهر اجرایی میشود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار بوشهر از فعالیت قرارگاه ویژه نیروگاههای برق خورشیدی در استان بوشهر خبر داد و بیان کرد: ظرفیت تولید برق این نیروگاهها پنج کیلو وات ساعت است.
وی با اشاره به اینکه نیروگاههای برق خورشیدی بهعنوان منبع انرژی پاک نقش مهمی در تأمین انرژی دارند تاکید کرد: برق تولیدی این نیروگاهها توسط شرکت توزیع نیروی برق استان بوشهر به مدت ۲۰ سال بهصورت تضمینی خریداری میشود.
باستین خاطرنشان کرد: برنامهریزی به منظور نصب و راهاندازی سه هزار و ۵۰۰ نیروگاه برق خورشیدی در استان بوشهر انجام شده که تا پایان سال جاری ۲ هزار و ۵۰۰ واحد در روستاهای استان راهاندازی خواهد شد.
وی با اشاره به حمایت از سرمایهگذاران بخش خصوصی در حوزه تولید انرژی تجدیدپذیر در قالب اعتبارات ملی گفت: استقبال خوبی از این طرح شده و تسهیلات کم بهره ۴ درصدی و قرضالحسنه برای راهاندازی نیروگاههای برق خورشیدی کوچک مقیاس پرداخت میشود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار بوشهر با اشاره به انجام مطالعات امکانسنجی در سطح استان برای ساخت نیروگاههای خورشیدی گفت: فرصت خوبی برای سرمایهگذاری در ساخت این نیروگاهها فراهم شده است.
تولید ۶۸ میلیارد کیلووات ساعت برق هستهای
نیروگاه اتمی بوشهر برای ساخت و بهرهبرداری از سه واحد راکتور اتمی طراحی شده است که در حال حاضر واحد نخست آن با توان هزار مگاوات تولید برق در حال بهرهبرداری بوده و واحدهای دوم و سوم هر کدام به ظرفیت هزار و ۵۷ مگاوات در حال ساخت هستند.
در واحد نخست نیروگاه اتمی بوشهر تا پایان نیمه نخست سال جاری، ۶۸ میلیارد کیلووات ساعت برق تولید شده که ۶۲ میلیارد کیلووات ساعت برق تحویل شبکه سراسری شده است بر اساس گزارشی که سازمان انرژی اتمی ایران در مورد عملکرد تولید برق نیروگاه اتمی بوشهر منتشر کرده است، در واحد نخست نیروگاه در مجموع در سالهای راهاندازی از سال ۱۳۹۰ و بهرهبرداری تجاری از مهرماه ۱۳۹۲ تا پایان نیمه نخست سال جاری، ۶۸ میلیارد و ۳۵۳ میلیون کیلووات ساعت برق تولید شده.
از این میزان برق تولید شده در نیروگاه اتمی بوشهر، تاکنون ۶۲ میلیارد و ۲۴۷ میلیون کیلووات ساعت برق تحویل شبکه سراسری برق شده است.
طی نیمه نخست امسال حدود ۲ میلیارد و ۷۴۴ میلیون کیلووات ساعت برق در واحد نخست نیروگاه اتمی بوشهر تولید شده که ۲ میلیارد و ۴۸۶ میلیون کیلووات ساعت برق تحویل شبکه سراسری شده است.
بر اساس این گزارش، نیروگاه اتمی بوشهر با تولید برق زمینه کاهش انتشار ۷۳ میلیون تن انواع ازهای آلاینده شده که نقش مهمی در بهبود وضعیت محیط زیست دارد.
فعالیت این نیروگاه موجب صرفهجویی ۱۸ میلیارد و ۱۵۱ میلیون متر مکعب گاز طبیعی شده که معادل ۱۰۹ میلیون بشکه نفت خام است.
هرچند که نیروگاه اتمی و تولید برق هستهای از جمله انرژیهای پاک هستند ولی در حال حاضر سهم آن در کل برق کشور کم و حدود ۱.۱ درصد است که باید با ساخت واحدهای جدید نیروگاهی سهم برق هستهای افزایش یابد.
با توجه به سهم یک درصدی انرژیهای تجدید پذیر در کل برق تولیدی کشور میطلبد که عزم جدی برای تولید برق تجدید پذیر در نقاط مختلف بهویژه مناطق مستعد مانند استان بوشهر انجام شود.