۴۰ سال پس از فاجعه نشت گاز سمی در «بوپالِ» هند؛ ضایعات خطرناک از کارخانه منتقل شدند
به گزارش ایسنا، نشت گاز سمی در دسامبر سال ۱۹۸۴ از کارخانه مواد شیمیایی شرکت آمریکایی «یونیون کارباید» در بوپال باعث مرگ هزاران نفر و مسمومیت عدهی بیشتری شد.
در ماه گذشته میلادی و در پی انتقاد از کندی پاکسازی این کارخانه، دادگاهی دستور عملیات انتقال ضایعات صنعتی و خطرناکِ آن را صادر کرد.
به رغم نگرانی گروههایی از مردم محلی، کاروانی متشکل از ۱۲ کامیون، خاک، بقایای مواد خام و مواد شیمیایی این کارخانه را تحت تدابیر شدید امنیتی به یک کوره زبالهسوز در جای دیگری در ایالت «مادیا پرادش» منتقل کردند.
به گزارش بیبیسی، سالها است مردم محل شکایت میکنند که به دلیل آلوده بودن آبهای زیرزمینی در نزدیک این کارخانه، دچار بیماریهای مختلف میشوند.
آزمایش آب در این محل نشان داده که سطح مواد شیمیایی سرطانزا و موادی که موجب نقص مادرزادی میشود، در آن ۵۰ برابر از حد قابل قبول بیشتر است.
نشت گاز در هند تاریخ دلخراشی دارد
در شبهای دوم و سوم دسامبر سال ۱۹۸۴ میلادی ابر مسموم ناشی از نشت گاز سمی صنعتی خطرناکی بر فراز شهر بوپال هند به حرکت درآمد که وخیمترین فاجعه صنعتی جهان نام گرفت.
بیشتر بخوانید:
- نشت گاز مرگبار کارخانهای در هند بیش از ۱۰۰۰ مسموم بر جای گذاشت
فاجعه بوپال در اثر نشت گاز سمی دفع آفاتِ «متیل ایزوسیانات» در کارخانه آمریکایی یونیون کارباید در شهر بوپال هند رخ داد. در این واقعه که یکی از بزرگترین حوادث صنعتی در تاریخ جهان به شمار میرود، حدود ۳۵۰۰ نفر از کارکنان کارخانه جان خود را از دست دادند و همچنین دهها هزار نفر دیگر طی چند ماه بر اثر عواقب این فاجعه جان باختند. شمار کل آسیب دیدگان این فاجعه چند صد هزار نفر برآورد شده است.
پس از این فاجعه، رسوایی بزرگی بر سر موضوع مصونیت قضایی مدیران شرکت یونیون کارباید مطرح شد و هیچ مسئولیتی متوجه مدیران آن نگردید، گویا فاجعه طبیعی و غیرقابل پیشبینی بوده است و مدیران شرکت نمیتوانستهاند هیچ اقدامی برای جلوگیری از بروز آن انجام دهند.
در فوریه ۱۹۸۹ دیوان عالی هند، طرف آمریکایی را به پرداخت ۴۷۰ میلیون دلار محکوم کرد که ۵۰ میلیون دلار آن را دفتر یونیون کارباید در هند و ۴۱۵ میلیون دلار آن را دفتر اصلی شرکت در آمریکا میبایست پرداخت کند. از این مبلغ ۲۵۰ میلیون دلار آن را شرکتهای بیمه پرداخت کردند.
بازماندگان قربانیان این فاجعه تنها مبلغ ۲۵۰۰۰روپیه (تقریباً معادل ۵۴۰ دلار) غرامت دریافت کردند که در مقابل ۲۰ سال درد کشیدن بسیار ناچیز است.
به گفته زیست شناسان محلی با گذشت این همه سال از زمان وقوع حادثه، هنوز زمین و شرایط آب و هوایی این منطقه مسموم بوده و قربانی میگیرد و حتی نوزادانی با معلولیت متولد میشوند.
انتهای پیام